Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Policzyliśmy, ile w 2024 roku kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na tłusty czwartek. Warto robić pączki w domu?

Jak zrobić ciasto na pączki?

Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku rozpuść margarynę (możesz zamiennie użyć masła). Następnie ubij jajka z cukrem wanilinowym, a w kolejnym kroku wkrusz drożdże i utrzyj masę pałką.

Dodaj do jaj roztopioną margarynę i mleko o letniej temperaturze, a także mąkę. Całość wyrabiaj ok. 7 minut. Możesz dodać trochę alkoholu, by pączki nie chłonęły tak tłuszczu.

Teraz ważny moment. Do większej miski niż ta, w której masz wyrobione ciasto, wlej zimnej wody tyle, by miska z ciastem lekko się unosiła. Przykryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż całość wyrośnie.

Zobacz również

Paulina Smaszcz tym razem poszła na całość! Tym razem odsłoniła naprawdę dużo!

NOWE
Paulina Smaszcz tym razem poszła na całość! Tym razem odsłoniła naprawdę dużo!

Zielonogórzanie w trójkę pojechali na zawody. Każdy wrócił z medalem

Zielonogórzanie w trójkę pojechali na zawody. Każdy wrócił z medalem

Polecamy

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...