MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to...
fot. Sinan Kocaslan/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Najgorsze dodatki do kanapki. Biały chleb

Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to barwione na ciemno karmelem (przetworzonym cukrem). Nie ma w nim tego, co w pieczywie wartościowe – błonnika, białka, składników mineralnych, witamin z grupy B. Wysoki indeks glikemiczny tego utraprzetworzonego produktu sprawia, że jedzenie białego chleba i bułek prowadzi do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Ochronne działanie ma pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej) lub tylko częściowo odsianej. Powinna być na pierwszym miejscu listy składników, gdzie mogą znaleźć się także pełne ziarna, otręby i różne nasiona. Warto wybierać chleb na zakwasie – żytni razowy, sitkowy lub staropolski, a także chleby mieszane pszenno żytnie czy bułki na zakwasie.

Zobacz również

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety