MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby i owoce morza są znakomitym źródłem białka oraz cennych...
fot. klenova/123rf

Jakie produkty lubi twoje serce? Wprowadź je do jadłospisu i zmniejsz ryzyko zawału. Co jeść, aby cieszyć się zdrowym i silnym sercem?

Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza są znakomitym źródłem białka oraz cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i selen. Według zaleceń AHA produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej 2 razy w tygodniu. Szczególnie zalecana jest zamiana tłustych kawałków wołowiny, wieprzowiny oraz schabu właśnie na ryby, a szczególnie na takie, jak łosoś, pstrąg, makrela, śledź, sardynka. Dzięki bogactwu omega-3 ich spożycie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a dzięki temu może zmniejszyć ryzyko rozwoju udaru mózgu i zawału serca.

Zobacz również

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polecamy

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów