Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
217 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód
Kotlety po kowalsku to przepis na wyśmienite i bardzo pożywne danie. Dodaje się do niego podsmażone pieczarki oraz cebulkę, a na koniec zapieka z serem. Pyszny,...
TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Najlepsze leczo warzywne. Robię je z cukinii, papryki i pomidorów
Leczo warzywne to pomysł na lekki, ale pożywny obiad bez mięsa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, przygotowane z młodych warzyw: cukinii i papryki. Jest bardzo...
Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit
Puszysty biszkopt, aksamitny krem budyniowy i świeże truskawki to idealne połączenie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto z truskawkami, galaretką i...
W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj
Delikatne biszkopty namoczone w soku truskawkowym, kremowe mascarpone i świeże truskawki. Brzmi jak bajka? To przepis na obłędnie smaczne tiramisu truskawkowe....
Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę
Rozpływający się w ustach schab duszony z młodą kapustą. Wiosną nie ma nic lepszego na obiad. To danie jest proste do zrobienia, pyszne, a do tego sycące....
Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze
Cukier, ocet, żelatyna i woda z gotowania ryżu na włosy – to nie żart. Wiele produktów spożywczych, które masz w kuchennej szafce mogą odmienić kondycję twoich...
Wyśmienite polędwiczki drobiowe na obiad. Nawet niejadki proszą o dokładkę
Szukasz prostego przepisu na obiad z kurczakiem? Proponuję wyśmienite i rozpływające się w ustach polędwiczki drobiowe. Ich smak i delikatność to zasługa...
Obłędny mus truskawkowy. Smakuje lepiej niż lody
Lekki jak chmurka mus truskawkowy to wyśmienity dodatek, który możesz użyć do przełożenia tortu. Robi się go z truskawek, mocno schłodzonej śmietanki oraz...
Twoje włosy się puszą? To znaczy, że chcą się kręcić. Zrób prosty test i sprawdź
Twoje włosy się puszą? Wystarczy trochę wilgoci, a zamieniają się w szopę, która przypomina watę cukrową? Fryzjer wmawia ci, że są zniszczone i poleca kolejną...