Muzeum Kultury Ludowej organizuje już po czwarty cykl warsztatów kulinarnych. Poprzednie „Nasze kasze”, „W kuchni prababci” oraz „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” cieszyły się dużym powodzeniem .
Tym razem w roli głównej wystąpią rośliny strączkowe: soczewica, groch i fasola „Jaś”. Na początkujących i zaawansowanych kucharzy czekać będzie pani Janina Olszowy, znana specjalistka kuchni regionalnej.
W menu znajdą się: wytworna zupa z soczewicą i mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym, fasola „Jaś” zapiekana na słodko. Kugel to inaczej babka ziemniaczana z cebulą, przyrządzana w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Po warsztatach uczestnicy zasiądą do wspólnego obiadu.
Zajęcia prowadzone będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres: [email protected]
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?