- Ze względu na to, że bardzo dużo wyrobów wytwarzanych jest w domowym zaciszu, mieszkańcy o wielu z nich w ogóle nie wiedzą. Tymczasem produkty te z jednej strony mogą się stać źródłem dochodu dla jego producenta, z drugiej promować zarówno gminę, jak i markę całego regionu - podkreśla Dagmara Preisner, zastępca burmistrza.
Władze Strzyżowa wpadły więc na pomysł, żeby wyłonić twórców najlepszych produktów lokalnych. Zarówno osoby, które prowadzą działalność gospodarczą, jak i osoby fizyczne wytwarzające dane wyroby na własne potrzeby swoje produkty mogli zaprezentować na niedawno zorganizowanych targach.
- Cieszyły się one ogromnym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział ok. 3 tysięcy osób. W ich trakcie mogli na specjalnych kartach oddać głos na jeden, ich zdaniem, najlepszy produkt. Dodatkowo umożliwiliśmy mieszkańcom głosowanie internetowe, które zakończyło się we wtorek o 23:59 - wyjaśnia Dagmara Preisner.
Wczoraj podliczono zarówno głosy papierowe, jak i internetowe. Pierwsze miejsce zajęło rękodzieło Koła Gospodyń Wiejskich z Bonarówki (499 głosów), drugie - kiełbasa swojska z Zakładu Masarsko - -Wędliniarskiego Czesława Fiołka (250 głosów), a trzecie - grochówka Kazimierza Zimnego, sołtysa Dobrzechowa (163 głosy).
W nagrodę przedstawiciele producentów trzech najlepszych wyrobów zostali zaproszeni na zaplanowaną na 18-21 kwietnia wizytę studyjną do Włoch.
- Tam dowiedzą się, jak promować lokalny produkt. Ważne jest również nawiązanie kontaktów, które będą przydatne przy promocji wyrobów poza granicami Polski. Dodatkowo zwycięzca zostanie nagrodzony opracowaniem profesjonalnej wizualizacji, tzn. w zależności od potrzeb, znaku graficznego, etykiety lub opakowania jego produktu - dodaje zastępca burmistrza.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?